АИКБ, БТПП и БСК са против предложението на…

focus-news.net – АИКБ, БТПП и БСК са против предложението на КТ „Подкрепа“ – работодателят да уведомява писмено работника за оставащите му дни платен отпуск

05.08.2015

АИКБ, БТПП и БСК са против предложението на КТ „Подкрепа“ – работодателят да уведомява писмено работника за оставащите му дни платен отпуск. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде репортер на Агенция „Фокус“.

От БСК се обявиха против предложението на КТ „Подкрепа“ – предвиденото в новата Наредба за отпуските и работното време задължение на работодателя в началото на годината да уведомява писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва , вкл. отложен или неизползван от предходни календарни години. „Това означава вместо един график достъпен за всички, означава 100 работника, 100 листа, осигуряване всеки да бъде уведомен. Не е редно това. Много други бележки и допълнения, които сме направили са отчетени“, посочиха от БСК.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че въпросът е много по-голям от това, за което в момента се заседава. Манолов обясни, че се създава практика за всички тези години, от както сме членове на ЕС, която има много недостатъци при използването на труд. Той уточни, че консултиране е едно, а информиране – друго. „Говорим да има информираност за удълженото работно време“, каза Димитър Манолов.

От АИКБ също изразиха несъгласието си към това работодателят да уведомя писмено работника за това колко дни му остават от отпуската. „Трябва да мислим кои норми ще важат за микропредприятията и кои са всички“, допълниха от АИКБ.