АИКБ изказа благодарност към премиера за отпадането на въведения в Гърция 26% данък за сделки и транзакции

focus-news.net – АИКБ изказа благодарност към премиера за отпадането на въведения в Гърция 26% данък за сделки и транзакции

19.08.2015

С писмо до премиера АИКБ изказва благодарност към него, Министерството на финансите и Министерски съвет за постигнатото решение срещу въведения в Гърция 26% данък за сделки и транзакции.Това става ясно от публикация на премиера Бойко Борисов в социалната мрежа „Фейсбук”.

„Асоциацията на индустриалния капитал в България изказва благодарност към Вас и Вашия екип за постигнатото решение на ЕК в полза на България по повод жалбата, подадена срещу въведения от Гърция данък от 26 на сто за сделки и транзакции. На практика този данък спираше българския износ за Гърция.Ние сме изключително удовлетворени, че един въпрос, който е много значим за българската икономика намери толкова бързо решение. Проблемът беше повдигнат от АИКБ и други организации на бизнеса и за наша голяма радост, последва адекватна реакция на Министерство на финансите и на Министерския съвет. Вие отчетохте основателността на острата реакция на АИКБ срещу действията на гръцките законодатели и много бързо отнесохте въпроса към Европейската комисия”, се посочва в писмото от АИКБ. „България сезира ЕК за гръцкия данък в края на март. Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което изрази безпокойство, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на ЕС и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на ЕС.ЕК също се оказа на висота и на 3 август 2015 г. беше оповестено мотивираното становище на ЕК по жалбата на Република България срещу Република Гърция относно гръцкото законодателство за подоходно облагане, предвиждащо ограничение на признаването за данъчни цели на трансгранични разходи и облагането им с данък при източника в размер на 26 на сто. Заключението на ЕК е, че чрез въвеждането на ограничения за признаването като разходи за данъчни цели при подоходното облагане на някои трансгранични разходи, Гърция не е изпълнила задълженията съгласно чл. 34 ( за свободно движение на стоки) и чл. 56 ( за свободно предоставяне на услуги) от Договора за функционирането на ЕС”, отбелязват от асоциацията.

„АИКБ изразява своето удовлетворение от бързата реакция и адекватните действия на Министерството на финансите и на Министерския съвет и лично на Вас и на министър Владислав Горанов. Вие използвахте правилните лостове за действие и избягвайки крайна конфронтация с гръцката страна, постигнахте възможно най-благоприятното становище на ЕК и последва отмяна на въпросния данък, който би блокирал българския внос в Гърция”, посочват от АИКБ.