АИКБ призова за спешно гласуване на актуализацията на бюджета

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) призова за спешно гласуване на актуализацията на бюджета след проведената днес среща с БСП. Тя беше организирана по желание на ръководството на партията с представители на работодателски и синдикални организации във връзка с актуализацията на държавния бюджет.

„Подкрепихме предложението на служебния кабинет за промяна в бюджета, както по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, така и на първо четене. Считаме, че то трябва да бъде прието с минимални изменения. По данни на правителството се очаква приходите за тази година да са с 2 млрд. лв. повече и ние считаме, че те трябва да се разходват по най-законосъобразния начин. А за АИКБ това може да е само чрез актуализация на бюджета“, заяви изпълнителният директор на Асоциацията Добрин Иванов.

Според него допълнителните средства, които държавата е успяла да събера вследствие както на по-доброто представяне на икономиката, така и на инфлацията, трябва да се използват за подпомагане на заетостта и доходите на работещите хора, както и за  подкрепа за предприятията.

По думите на Добрин Иванов Асоциация на индустриалния капитал в България категорично подкрепя предвидените в актуализацията 400 млн. лв. за насърчаване на бизнеса в две насоки. Първата е средствата да се разходват за продължаване на мярката 60/40. За АИКБ тя трябва да се преоформи в 75/0 и държавата да изплаща обезщетения само за времето, в което работникът не полага труд. Второто перо, по което да се насочат средствата е за подкрепа на постоянните разходите на компаниите, чиято работа е засегната от въведени ограничения заради COVID-19.

Добрин Иванов бе категоричен, че парламентът трябва да приеме предвидените средства в размер на 30 млн. лв. за един от най-пострадалите от кризата сектори – авиационния. Според него до момента България е единствената страна от ЕС, която не е подпомогнала бранша.

Изпълнителният директор на АИКБ заяви още, че в актуализацията бюджета трябва да бъдат предвидени допълнителни средства за справяне с миграционния натиск, за подкрепа на енергоинтензивните индустрии, както и за плащане на част от извършените разходи на компании по обществени поръчки.

„Имаме нужда от Вашия поглед – на синдикатите и на работодателите, от Вашите мнения и предложения по актуализацията на бюджета между първо и второ четене, по които да търсим съгласие с “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се, БГ! Ние идваме”. Моля Ви да видим до какво съгласие за разумни предложения можем да стигнем. Ще изслушаме всяко разумно предложение  с мисъл за икономиката и за хората, и ще направим всичко възможно да постигнем съгласие с другите то да бъде прието“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.