АИКБ се обяви против драстичния скок на минималната заплата

manager.bg АИКБ се обяви против драстичния скок на минималната заплата

29.10.2015

Не подкрепя прекомерната административна намеса на пазара на труда с драстичния скок на минималната работна заплата и административното покачване на минималните осигурителни доходи. Това ще се отрази на в посока забавяне ръста на заетостта. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на Тристранния съвет.

В проектобюджета за 2016 г. е заложен ръст на работната заплата до 420 лв. и увеличение на осигурителните прагове средно с 7,5 на сто.

По думите на Велев АИКБ подкрепя усилията за данъчна стабилност, ниски нива на данъците и стремежа за по-бърза консолидация, отразени в проектобюджета за 2016 г.

Велев поиска повече пари за националния план по заетостта, които да са за допълнителна квалификация на безработните.

От АИКБ предвиждат ръст на БВП от 1,3-1,5 на сто. „Ще се радваме, ако сме сбъркали, но последните пет години прогнозите ни се сбъдват, когато са песимистични“, коментира Велев, цитиран от БТА.

От БТПП заявиха, че подкрепят проекта на бюджет за 2016 година и го намират за по-добър от този за 2015 година. Работодателската организация подкрепя и увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи за 2016 г.