АИКБ сключи споразумение за сътрудничество с Индустриалната камара на Гватемала

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) сключи споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията, селското стопанство, технологиите и науката с Индустриалната камара на Гватемала. Официалната церемония по подписването беше осъществена чрез видео конферентна връзка в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Република Гватемала в Израел, акредитиран в България, г-н Марио Букаро.

Споразумението дава възможност за ефективно насърчаване на търговията и инвестициите, чрез установяване на двустранни взаимоотношения между български и гватемалски компании. Бизнес организациите ще подготвят и обменят информация за търговски мисии и групи за проучване на проекти, както и ще подкрепят и подпомагат компании от двете държави при организиране на съвместни срещи, форуми и конференции.

До подписването на документа се стигна след като в края на юни т.г. при посещението си в София посланикът на Гватемала в Израел Марио Букаро обсъди с представители на АИКБ възможностите за сътрудничество между България и Гватемала.

„Възможността за засилване на търговското и икономическото сътрудничеството с държави като Гватемала е от изключително значение. Особено когато износа ни към западноевропейските пазари бележи спадове. Вярвам, че можем да се възползване от потенциала, който ни дават сфери като химическата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, електротехниката и туризма за увеличаване на експорта към Гватемала.“, заяви Васил Велев.

По думите на посланик Букаро този вид търговски и икономически споразумения имат смисъл само тогава, когато записаните в тях клаузи се реализират. Той заяви пълната си готовност да работи за увеличаване на сътрудничеството и стоокообмена между двете държави. „В момента Гватемала има нужда от закупуване на машини за преработка на хранителни продукти, основно плодове и зеленчуци. Желанието ми е да използваме България като център за извършване на тази преработка“, допълни още посланикът.

Президентът на Индустриалната камара на Гватемала Едуардо Алберто Гирон Бенфорд, който се включи в специална видеоконферентна връзка, представи организацията, в която членуват 1100 компании. „Индустрията в Гватемала реализира 30% от БВП на страната и споразумения като това ни дават изключителна възможност да продължаваме да се развиваме и увеличаваме производителността си“, каза още той.

Очаква се до края на 2019 г. страната ни да бъде посетена от специална бизнес делегация от Гватемала.