АИКБ с грамота за принос в кампанията „Великден за всеки“

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) получи грамота за оказаната подкрепа на Националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“, която се проведе наскоро за четвърта поредна година под патронажа на Омбудсмана на Република България.

Най-представителната работодателска организация се включи активно в разпространението на идеята, като информира всички свои членове за инициативата.

Кампанията традиционно е насочена към подпомагане на възрастни хора, които остават извън определения от правителството регламент за получаване на великденски надбавки. Идеята е да бъдат облекчени тези, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. През тази година той е 348 лева.

Официално инициативата стартира на Благовещение (25 март 2019 г.) с молебен и благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит. Както и в предходните години се набираха парични средства и трайни хранителни продукти за пенсионерите, като осигурените дарения бяха обърнати във ваучери за храна.

Идеята за кампанията възниква след като възрастна жена от Плевен пише до омбудсмана във Фейсбук, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля само с един лев минимума – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта.

Чрез „Великден за всеки“ миналата година бяха събрани над 1,5 милиона лева, с които повече от 75 хиляди пенсионери получиха ваучери за храна, а още хиляди други – хранителни пакети.