АИКБ участва във Варна и Бургас на Националния бизнес форум

Националният бизнес форум „СИЛНИ РЕГИОНИ ЗА СИЛНА ИКОНОМИКА“ продължава до края на юни, като всеки управител на фирма може да получи на място важна информация за развитието на своя бизнес. 20 големи общини в страната подкрепят инициативата, а Асоциацията на индустриалния капитал в България е партньор на форума. Фирмите-участници в него обсъждат новите форми на финансиране, най-актуалната информация около европроектите, данъчните облекчения и други.

В края на миналата седмица, на 19.05.17 г. във Варна, и днес на 25.05.17 г. в Бургас АИКБ бе представена от своите регионални представители г-н Милчо Близнаков и г-н Кирил Яков. Асоциацията обединява над 10 000 компании и предприятия, в които се трудят повече от половин милион души, посочи г-н Милчо Близнаков. Асоциацията представлява браншови организации от над 3/4 от икономическите дейности и е най-представителната работодателска организация в страната по този показател, изтъкна и г-н Кирил Яков. Представителите на АИКБ запознаха бизнеса с възможностите на Асоциацията да го представлява, тъй като през своята 20-годишна история тя доказа, че е реален защитник на малките и средни компании у нас като предоставя и възможности за повишаване на квалификацията на работещите в предприятията. Работодателската организация най-активно подкрепи изваждането на част от сезонните работници «на светло» посредством така наречените «еднодневни трудови договори» (юни 2015 г., промяна в КТ – Чл. 114а).

Усилията на АИКБ са насочени към подобряване на условията на бизнес средата за нейните членове. В тази връзка се реализират кампании срещу увеличението на ценовата добавка «задължение към обществото» и съответно драстичното увеличение на цената на електроенергията за индустрията. До момента бе приет мораториум върху преференциите, като при установяване на злоупотреби от страна на дружествата от ВЕИ-сектора, ще се премахва преференциалната цена.

Друга важна цел на АИКБ в защита на интереса на нейните членове е противопоставянето срещу произволното увеличаване на минималната работна заплата, като се предлага осигуряването да е върху реалните доходи за различните сектори.

НАЦИОНАЛНИЯТ БИЗНЕС ФОРУМ „СИЛНИ РЕГИОНИ ЗА СИЛНА ИКОНОМИКА“ ще събере представителите на бизнеса и следващата седмица. На 1 и 2 юни той ще се проведе съответно в градовете Стара Загора и Сливен.

Снимка: Община Бургас – официален уеб сайт.