Без съгласие на Тристранния съвет за “Бюджет 2016″

bnt.bg – Без съгласие на Тристранния съвет за “Бюджет 2016″

29.10.2015

Парите за МВР, Министерството на отбраната и пенсии препънаха социалните партньори. И синдикати, и работодатели са категорично против актуализация на бюджета за 2015-та година с 880 млн. лева разходи, голяма част от които ще отидат за дефицита в МВР.

Темата следи Александър Марков.

Социалните партньори се съгласиха, че философията на “Бюджет 2016″ е правилна в стремежа да се свие драстично бюджетният дефицит, но имат огромни забележки.

Синдикатите настояват за повече разходи, подкрепени с мерки за повишаване на приходите и по-висок бюджетен дефицит от 2,5%. Това развързване на кесията, според тях, щяло да стимулира вътрешното търсене, което ще се окаже основният двигател на икономиката за догодина.

Работодателите са против данък “Уикенд” и отново призоваха за промяна в определянето на “Такса смет”. Против са и увеличението на МРЗ, което смятат за прекомерно.

И двете страни са убедени, че страната ни няма да успее да постигне заложения 2-процентен растеж догодина и възразиха категорично против актуализацията на бюджета за 2015-а с нови 880 млн. лв. разходи. Половината за довършване на европроекти, останалата половина – за финансиране дупката в МВР и МО.

Самият финансов министър Владислав Горанов заяви, че целта да свият административните разходи в тези ведомства не е постигната.

Владислав Горанов, министър на финансите: Би могло експертният екип на министерството да подготви законодателни промени в законите, регламентиращи работата на отделни ведомства, но независимо, че е вярно, че ако се мести гробище не можеш да разчиташ на помощ отвътре. Все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа в самите ресорни министри.

Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Не подкрепяме актуализацията на бюджета с близо четвърт милиард лева за тази сфера. Като смятаме, че причината за това е отказът от реформи или бавно извършващите се реформи. На въпроса въоръжаване или образование, ние избираме образование.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: В сектор “Сигурност” продължава да се отделя много сериозен ресурс, който може да бъде използван както за социалните системи, така и за подпомагане, ако щете косвено, на икономиката.

ю

Т.н. “данък вредни храни” разгорещи страстите в НСТС. Работодателите и синдикатите застанаха категорично против налога върху групи храни, които съдържат определени вредни вещества.

Според тях данъкът ще убие бизнеса и ще доведе до редица негативни ефекти. Щяло да оскъпи храните, което ще принуди най-бедните хора да купуват още по-евтини и некачествени стоки. Синдикатите пък предложиха да се обложат именно вредните вещества, а не определени храни.

Министър Москов контрира, че целта на данъка не е да доведе до приходи в хазната, а да принуди компаниите да слагат все по-малко вредни вещества в хранителните стоки. Той направи сравнение с Унгария, където консумацията на вредни вещества след въвеждането на този данък спаднала с 27%.

Димитър Бранков, БСК: Освен ефектът върху жизненото равнище, поради това искахме дебат в НСТС по този въпрос, и се радвам на подкрепата на синдикатите, и второ – за нас това означа удар по износа на нашата икономика, специално на сектор – хранително-питейна индустрия.

Петър Москов, министър на здравеопазването: Той не е свързан с определена храна, която е вредна или полезна, а с количеството вредни вещества в нея. Когато е над определено ниво, което гарантирано, по логиката на цялата медицинска наука, че нашите деца и ние боледуваме, това съответно вдига в обхвата на данъка за общественото здраве.

След дебати, в крайна сметка стана ясно, че правителството предлага на НЗОК увеличение на бюджета със 129 милиона лева. Опасенията на Касата обаче са, че част от тези пари ще отидат за покриване на текущия дефицит там. Настояването им парите да се използват само и единствено за разходи през 2016 г.

Москов увери, че това са парите, които правителството предлага.