Бизнесът: Договарянето на осигуровките е вредна отживелица

epicenter.bg  – Бизнесът: Договарянето на осигуровките е вредна отживелица

15.09.2015

Работодателските организации обмислят оттеглянето си от преговорите със синдикатите по т.нар. осигурителни прагове, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев

Работодателските организации се обявиха единодушно против договарянето на минималните осигурителни прагове (доходи). Това са минималните суми, върху които трябва да се правят осигурителните вноски на заетите.

Тази система е отживелица, тя е порочна, вредна и трябва да приключим с нея. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му въпросното договаряне увеличава сивия сектор и води до увеличаване на безработицата.

Въпросните прагове се договарят всяка година между бизнеса и синдикатите в 85 икономически дейности. На 10 септември приключи договарянето за 2016 г. Бяха постигнати споразумения за 48 дейности, в които се трудят малко над 1,175 млн. души. Средното повишение според сметките на социалното министерство е 7,5 на сто.

Бизнесът обаче оспорва тези изчисления. Причината е, че министерството прави сметки при допускането, че догодина минималната заплрата ще бъде 420 лв. Правителствено постановление за вдигането й обаче засега няма. В момента най-ниското възнаграждение в страната е 380 лв. При това положение средното увеличение на минималните прагове за 2016 г. в сравнение с 2015 г. е по-скромно – 7 на сто.

Работодателските организации сериозно обмислят оттеглянето си от преговорите със синдикатите по т.нар. осигурителни прагове занапред, каза още Васил Велев.

Там, където не е постигнато споразумение между бизнеса и синдикатите, има възможност социалният министър да разпростре договорения процент. Бизнесът обаче е против това и настоява минималните прагове да „замръзнат“ на тазгодишните си нива в секторите и браншовете, в които не са постигнати споразумения.