Бизнесът е против административно увеличение на осигурителните доходи

investor.bg Бизнесът е против административно увеличение на осигурителните доходи

15.09.2015

Това е порочна практика, която не води до реален ръст на заплатите, а стимулира сивия сектор, смятат работодатели

Работодателските организации са против министърът на труда и социалната политика да налага административно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, за които не е постигнато споразумение. Това обяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, на пресконференция. Същата позиция защитиха и останалите бизнес организации – БСК, БТПП, КРИБ.

По последни данни в 38 сектора не са постигнати споразумения между държавата, работодателите и синдикатите за нарастване на осигурителните прагове. По закон социалният министър има право да наложи административно увеличение за тези дейности. За тази година средният процент на нарастване за всички икономически дейности е 8%.

Работодателите настояват и за нещо повече – оттук нататък да не се водят преговори въобще по договаряне на осигурителни доходи, защото „това е мярка, изживяла времето си, и негативите от нея са повече от позитивите“ според Велев. Той предупреди, че ако министърът на труда наложи административно увеличение на МОД за 2016 година, работодателските организации ще се оттеглят от преговори по МОД и така ще блокират възможността за административна намеса занапред.