Бизнесът е против висока такса „Смет“ и нови тежести за фирмите

cross.bg Бизнесът е против висока такса „Смет“ и нови тежести за фирмите

29.10.2015

Четирите национално представителни работодателски организации се обявиха против плановете на Минисетрството на финансите за увеличаване на приходите от такси, които бизнесът ще трябва да плаща. Това стана по време на ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта за Бюджет 2016 и за актуализация на държавния бюджет за тази година.

Прекалено оптимистична е прогнозата за ръст в икономиката, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, цитиран от БГНЕС. Финансовото министерство залага на растеж от 2,1% догодина, докато Световната банка прогнозира 2,2%.

По думите на Велев има много фактори, които оказват негативно влияние върху тези прогнози – кризата в Гърция, забавянето на китайската икономика, санкциите срещу Русия и други. Според него реалният ръст в икономиката ни ще е около 1,3 – 1,5%.

По отношение на секторните политики той заяви, че трябва да се подкрепят усилията за реформи в сектор сигурност и отбрана, но не подкрепят заложения за тези сектори бюджет, който бил по-голям от средния за този сектор бюджет, който имат страните в ЕС. Особено ги смущава и това, че тази реформа ще стане за сметка на нов външен дълг.

В същото време сектори като здравеопазване и образование остават недофинансирани. Велев препоръча да се дадат повече средства за образование и то за отделни специализирани гимназии, които да произведат кадри, от които бизнесът се нуждае. От АИКБ са против също и срещу таксата за отпадъци, защото според тях не замърсителят плаща повече, както трябва.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заявиха, че подкрепят усилията за намаляване на дефицита, но са притеснени, че се планира ръст в приходите от такси, което ще утежни бизнеса. От търговската палата също се обявиха против таксата за отпадъци, която се събира. Не подкрепят също и административното увеличение на минималната работна заплата, както и ръста на минималните осигурителни прагове. Въпреки критиките обаче смятат, че бюджетът за 2016 г. е по-добър от предходния.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) заяви, че камарата счита за умерено оптимистична прогнозата за ръст в икономиката. Той посочи, че необходимостта от съфинансиране на европроектите трябва да се предвиди по-рано в бюджета, за да не се налага след това преразпределение на парите и актуализация на бюджета. Бранков заяви, че бюджетът трябва да бъде максимално напрегнат, за да може да се случват необходимите реформи – нещо, което като идея се проваля с правенето на актуализации. „Аз гледам на бюджета като на средство за натиск за провеждане на реформи“, посочи той.

Камен Велчев от КРИБ заяви, че организацията не подкрепя идеята за частичен данъчен кредит, както и таксата за отпадъци. От КРИБ не подкрепят и ревизията, която е направена на бюджета за тази година.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отбеляза, че наличието на европроектите дава глътка въздух на бизнеса и ще окаже позитивно влияние на икономиката у нас. Според него обаче са твърде много средствата за отбрана, като по думите му с купуването на самолети или кораби няма да се подобри сигурността у нас. Синдикатите не приемат тези разходи на фона на редица недофинансирани сектори. Като цяло критиката на синдикатите е към самата бюджетна философия.