Бизнесът започва и подписка срещу скъпия ток

segabg.com Бизнесът започва и подписка срещу скъпия ток

16.09.2015

Дни преди планирания за 30 септември протест срещу високите цени на тока за фирмите работодатели и браншови организации започват да събират и подписка в подкрепа на исканията си. Това стана ясно от думите на шефа на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той заедно с колегите си от БСК, БТПП и КРИБ се обявиха за запазване на старите нива на цените на тока за фирмите и поискаха оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Очаква се подписката да бъде подкрепена от 1 милион души до края на този месец. След като подписите бъдат събрани, те ще бъдат внесени в Народното събрание. Работодателите искат пътна карта за реформи в сектора и международен одит.

Вчера исканията на бизнеса не бяха коментирани от премиера Бойко Борисов, който участва в енергийна конференция, посветена на сигурността на доставките. Но ресорния министър Теменужка Петкова поясни, че наредбата за компенсация на големите фирми заради скъпия ток ще бъде одобрена в най-скоро време. „За да се преодолее дефицитът, процесите са много сложни. Това са 3.7 млрд. лева. Енергийната сигурност е друга много важна тема. Не сме спирали да работим и в тази посока. Енергетиката не е само цената на тока“, заяви Петкова.

По-рано през деня премиерът Борисов заяви, че имало ясно заявена позиция, че у нас може да бъде създаден газов хъб край Варна. „Това са международни договори още от 2006 година, обясни той. Поставени сме в буфер между нарушаването на Третия енергиен пакет, от една страна, и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите, от друга страна. Това не може да е проблем само на България, но и на ЕК“, отбеляза премиерът.

ШАНС

България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и от гледна точка на разнообразяване на доставчиците на енергия за България. Това каза вчера зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович. По думите му за страната ни ще бъде добре, ако може да си доставя газ от три различни източника.