Бизнесът иска да махне „клас прослужено време”

manager.bg – Бизнесът иска да махне „клас прослужено време”

29.10.2015

Бизнес организациите възразиха срещу предлаганите 420 лева и поиска в замяна от заплатите да отпадне добавката „клас прослужено време“.

След облагане с данъци и осигуровки на сума от 420 лева, чисто на най-ниско възнаградените работници ще остават 329 лева при праг на бедност догодина от 300 лева. Повишаването на минималната заплата за държавата и синдикатите е борба с бедността, но за бизнеса е затруднение в най-малко 5 сектора, в които няма благоприятно развитие.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска щом ще има ръст на минималното възнаграждение, да няма добавка „клас прослужено време“ в частния сектор, както такава няма и при държавните служители.

„Приложен към минималната работна заплата, която се предлага, средният процент е 12 на сто за прослужено време в страната ни и минимална става фактически не 420, а 470. Това е повече от средния осигурителен доход в 5 икономически дейности, където са заети над 200 хил. души”, коментира Велев, цитиран от БНР.

Синдикатите категорично възразиха.

„Повечето от нещата, направени от Дянков, бяха глупави и вредни. Премахването на класовете в администрацията е едно от тях. По-добре  би било да се опитаме да върнем там класовете, отколкото да ги махнем на другото място”, заявиха от КНСБ.

Вицепремиерът и министър на труда у социалната политика Ивайло Калфин също не видя логика в предложението.

„Тук става въпрос за хора, които имат стаж преди това. Предполагам, че минималната работна заплата е за хора, които тепърва сега започват, имат ниска квалификация и няма как да си увеличат доходите. Аз не бих правил тази пряка връзка между двете”, заяви Калфин.