Бизнесът иска отпадане на класовете за прослужено време

economymagazine.bg Бизнесът иска отпадане на класовете за прослужено време

30.10.2015

Синдикати и работодатели в спор за МРЗ

Бизнесът се обяви против скока на минималната работна заплата. Работодателите и синдикатите влязоха в спор заради цифрите в бюджет 2016, в който е предвидено минималното заплащане у нас да стане 420 лв.

Работодателите обясниха, че икономиката ще расте по-бавно. Те очакват не повече от 1,5% растеж, а не 2,1%, каквито са прогнозите на финансовото министерство. По план разходите за догодина трябва да превишат приходите с не повече от 2% от БВП.

През 2016 г. за пенсии са заложени 8,7 млрд. лв., а за здраве – със 130 млн. лв. отгоре за НЗОК, или 3,3 млрд. лв.

Бизнесът поиска отпадане на класовете за прослужено време, ако се вдигне минималната работна заплата. Това стане ясно по време на вчерашното заседание на Тристранката. Синдикатите обаче не са съгласни с подобно предложение.

Работодателите са на мнение, че предвиденото увеличение на минималната работна заплата от догодина е голямо. „Административната намеса на пазара на труда с драстичния скок на минималната работна, с административното покачване на минималните осигурителни прагове също ще се отрази в посока на забавяне на растежа, забавяне на ръста на заетостта“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват за отпадане на класа за прослужено време, ако правителството вдигне минималната заплата на 420 лева. „Държавният сектор всъщност няма задължителни проценти за прослужено време – т.нар. класове. Има в реалния и частен сектор, затова предлагаме да отпаднат и там, защото там са дискриминационни към по-младите хора“, аргументират се от Асоциацията.

От Асоциацията на индустриалния капитал изложиха опасения, че заложеният за догодина двупроцентов икономически растеж няма да достигне този размер поради редица фактори, като гръцката криза и руското ембарго.

От своя страна синдикатите смятат, че предвиденото увеличение на минималната заплата е недостатъчно. От КНСБ поискаха увеличение поне с 5% на заплатите в НОИ и Здравната каса и предложиха ръст на минималното обезщетение. Сред предложенията на синдиката е и увеличаване на минималното обезщетение за безработица.

Работодатели и синдикати се обединиха за повече пари за наука и образование и по-малко за отбрана и сигурност за догодина. Те обаче разкритикуваха предстоящата актуализация на бюджет 2015, сред причината за която е осигуряване на заплатите за военните и полицаите за ноември и декември.

 „Съгласете се, че би могло експертният екип на Министерство на финансите да подготви законодателни промени в законите, регламентиращи работата на отделни ведомства, но независимо, че е вярно, че ако се мести гробище, не можеш да разчиташ на помощ отвътре, все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа от самите ресорни министри“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Днес кабинетът ще заседава извънредно, за да приеме бюджетите на НОИ и Здравната каса, както и проектът за държавния бюджет за 2016 година.