Бизнесът иска още по-голяма редукция на цената на тока

kanal3.bg Бизнесът иска още по-голяма редукция на цената на тока

02.11.2015

Ако не постигнем успех, ще възобновим протестите

Ще продължим с усилията за редукция на цената на тока, ако не постигнем успех, ще възобновим протестите. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Повод за коментара му бе обявеното вчера решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да намали добавката „задължение към обществото“ с 2,8% за индустрията или с 1,07 лева за мегаватчас.

Смятаме, че през тези три месеца не беше направено достатъчно, даже не беше направено нищо, така че цената да се върне там, където беше, посочи Велев. Засега в тази посока има само добри намерения и предложения, които срещат разбиране и подкрепа, но тъй като заради месните избори парламентът спря да работи, те не са влезли нито в комисия и още по-малко в зала. „Това донякъде попречи на КЕВР да направи и по-голяма намаление. Това символично намаление е единствено на база на по-ниската цена на природния газ“, отбеляза Велев. „

То можеше да бъде и по-голямо, ако не продължаваше порочната практика за субсидиране на топлоподаването на населението за сметка на цената на ел. енергията за индустрията. При нас има двойно кръстосано субсидирана на домакинствата – веднъж по линия на парното и топлата вода и втори път по линия на цена на едро и дребно. В Европейския съюз средното съотношение е 1 към 2,5 до 1 към 4, което означава, че цената на дребно е два пъти и полови по-висока от цената на едро, тоест тази, която се ползва от индустрията. У нас това съотношение е 1 към 1,4 – почти два пъти по неблагоприятно за българската индустрия от колкото е средно в ЕС“, коментира председателят на АИКБ. Той съобщи, че веднага след изборите от работодателските организации са настояли за среща в парламента с участието на и КЕВР, за да бъде продължена работата за редукция на цената. Според него ако тези усилия на бизнеса не се увещаят с успех, протестите отново ще бъдат възобновени.