Бизнесът: Не воюваме с ВЕИ-производителите!

epicenter.bg Бизнесът: Не воюваме с ВЕИ-производителите!

02.10.2015

Зелените електроцентрали, които спазват законите, да не се притесняват, обявиха от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Национално представените работодателски организации в България разпространиха вчера разяснения за отношението им към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Повод за оповестяването на официалната им позиция са изявления от Българската фотоволтаична асоциация, че „работодателските организации целенасочено търсят уязвяването и фалита на конкретни работодатели на цял един сектор от българската енергетика“.

„Подкрепяме европейската политика за изграждане и включване в електроенергийната мрежа на енергия от ВЕИ. Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа“, се казва в становището на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Работодателските организации обаче се противопоставят срещу деформирането на пазара на електроенергия у нас чрез задължително изкупуване на преференциални цени на тока от ВЕИ-инсталации, които работят в нарушение на законовите процедури. Това стана причина на 30 септември четирите организации да връчат на главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за евентуални престъпления във ВЕИ-сектора.

България е страна с отворена икономика и българските производители се конкурират на международните пазари. Цената на енергията е от ключово значение за нашата конкурентоспособност. Всяко нарушение на пазарните принципи отнема конкурентните предимства на българските предприятия на световния пазар, подчертаха работодателите.

„Не провеждаме акция срещу производителите на енергия от ВЕИ, а срещу онези, които нарушават законодателството и не се придържат към принципите на лоялно пазарно поведение!“, поясниха представителните организации на бизнеса. „Компаниите, които са с ясен произход на капитала, спазват закона и не използват корупционни практики, нямат основание да се притесняват от действията на работодателските организации“, допълниха оттам.