Бизнесът: Обществото няма усещането да е гарантирана сигурността на гражданите

actualno.com Бизнесът: Обществото няма усещането да е гарантирана сигурността на гражданите

04.11.2015

Национално представителните работодателски организации са силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Безпокойство будят, както начинът, по който се извършват протестите, така и целите на протеста. Това се казва в декларация на национално представителните организации на работодателите в България – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Бизнесът изрази твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор „Сигурност“.

Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика, това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност“ и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени, се казва в позицията на работодателите.

Според четирите национално представени организации е напълно неприемливо е липсата на материално-техническа обезпеченост за дейността на органите на реда да се посочва като аргумент за възпрепятстване на реформата в пенсионното осигуряване. „Убедени сме, че превръщането на осигурените по чл.69-70 от КСО в особен вид каста е вредно и за осигурителната система, и за обществото като цяло. Както сме убедени, че заетите в системата на МВР трябва да разполагат с необходимото оборудване, технически и материални средства, за да изпълняват качествено задълженията си“, посочват работодателите.

Солидарният характер на осигурителната система предполага и солидарно участие в нея на всички представители на обществото, включително на заетите в специалните ведомства. Тежестта на реформите трябва да бъде понесена пропорционално от всички българи и не следва от това задължение да бъдат освобождавани определени обществени групи или съсловия. Увеличаването на възрастта за пенсиониране на заетите в МВР е в унисон с промените в условията за пенсиониране на останалите български граждани, посочват още от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ относно пенсионната реформа, приета през лятото на тази година.

Обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите. Криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време, България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир , където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. Различни източници дават различни данни, но присъствието ни в топ 10 на световните полицейски КОЛИЧЕСТВЕНИ класации е факт . Нещо повече – липсата на ефективност в сектор „Сигурност“ води до това, че индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен сектор, категирични са работодателските организации.

На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни. По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците.

Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от одобен „социален пакет“. Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни „социални пакети“ и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор „Сигурност“ могат да бъдат определени като „галеници на обществото“, респективно – на властта, се казва в декларацията.

Работодателите призовават изпълнителната и законодателната власт с призив да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече. „Призоваваме полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд“, пише още в позицията на работодателите.

И тази вечер продължават ПРОТЕСТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА СЕКТОР „СИГУРНОСТ“, които искат оттегляне на всички предложения на финансовия министър.

По-рано днес синдикатите НЕ ПОСТИГНАХА КОНСЕНСУС с ръководството на МВР стана ясно след срещата между министър Румяна Бъчварова и представители на синдикалните организации в МВР.  „Разбрахме се, че няма да се разберем. Беше ни предложена модификация на предложението на финансовия министър, която не ни удовлетворява – при това по начин, който намираме за неприемлив“, каза след срещата Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.