Бизнесът подкрепя държавата за реформите в сектор „Сигурност“

24chasa.bg – Бизнесът подкрепя държавата за реформите в сектор „Сигурност“

04.11.2015

Работодателските организации в България изразяват твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор „Сигурност“. Това се казва в декларация на национално представителните организации на работодателите в България – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до премиера Бойко Борисов,  до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и други.

Работодателските организации са обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Според бизнеса начинът на провеждане на протеста е неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. Това на практика са искания за спиране на всякакви реформи в сектор „Сигурност”, посочват те в декларацията.

Бизнесът призовава изпълнителната и законодателната власт да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече.

Според тях обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите.

Част от привилегиите на работещите в сектор „Сигурност“ са в разрез с приетото за цялото общество, а социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати.

Бизнесът в България призовава и полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на чиновническия щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд.

„Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от подобен социален пакет.“, смятат работодателите

Тежестта на реформите трябва да бъде понесена пропорционално от всички българи и не следва от това задължение да бъдат освобождавани определени обществени групи или съсловия. Увеличаването на възрастта за пенсиониране на заетите в МВР е в унисон с промените в условията за пенсиониране на останалите български граждани.

В декларацията се посочва, че на фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР поведението и претенциите на протестиращите са неуместни.

По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, смятат работодателите. Има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите не се ползват от подобен социален пакет.