Бизнесът разгроми реда за избор на осигуряване

segabg.comБизнесът разгроми реда за избор на осигуряване

25.08.2015

Асоциацията на индустриалния капитал разкритикува по всички точки проекта на наредбата за прехвърлянето на парите за втора пенсия между универсалните фондове и НОИ. Днес социалните партньори се събират, за да обсъждат проекта, като комисия към тристранката вече го е отхвърлила. За това има и формално основание – документът, разработен от финансовото министерство, не е гласуван от надзорния съвет на НОИ. Наредбата е първа крачка към това осигурените след 1959 г. да могат реално да изберат къде да се осигуряват за пенсия – само в НОИ или и в частен фонд – право, дадено им още преди девет месеца, но така и не влязло в сила.

Единствената организация, дала становище по същество по наредбата – АИКБ, е написала редица забележки, отразяващи „съществени недостатъци, непълноти и значими противоречия“ в документа. Оттам се опасяват, че в предвидения ред за прехвърляне на средствата от индивидуалните партиди към НОИ и обратно към универсален фонд – чрез заявления до НАП и фондовете – липсват достатъчно защити срещу измами. За възможни злоупотреби сигнализираха и пенсионните фондове. Най-простият пример – в наредбата пише, че в заявлението се пише само име или наименование на задължено лице. „Валидни ли са заявленията, подадени с две имена или дори само с едно име“, питат АИКБ.

От асоциацията недоумяват и защо не се ползват правилата, разписани от Комисията за финансов надзор за прехвърляне на партидите при смяна на един фонд с друг. Още повече че въпреки защитите при тях има редица сигнали за неправомерно прехвърляне на осигурените. Това според бизнеса ще създаде предпоставки за злоупотреби, с което ще се нарушат правата на хората и възможността им за избор.

Освен това се дава възможност хората да се прехвърлят, без дори изобщо да знаят в кои от деветте фонда се осигуряват. „Очевидно се презумира, че хората ще изберат на всяка цена да се осигуряват само в ДОО – без да знаят в кой частен пенсионен фонд са били партидите им, какъв е размерът им“, пишат от АИКБ и уточняват, че с този ред „широко рекламираното право на избор“ на осигуряване на практика е неосъществимо. НАП ще има право да отхвърля заявления, но не е ясно на базата на какви критерии. Липсва контрол върху истинността на заявленията, с които ще се прехвърляме, а и бизнесът отбелязва, че не е за пренебрегване фактът, че в редица държавни ведомства със стотици хиляди служители е възможен натиск, срещу който няма защита като нотариалната заверка в момента за прехвърляне между фондовете.