Бизнесът разкритикува актуализацията на бюджета

expert.bg Бизнесът разкритикува актуализацията на бюджета

29.10.2015

Работодателските организации у нас отправиха остри критики към избрания подход за актуализация на бюджета. Според тях той ще осигури средства за сектори без реформи като МВР и отбраната.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обяви, че не се приема и заложеният ръст за сектор отбрана догодина.

„Особено разходи за въоръжаване, които са за сметка, може да се каже, на всичкото отгоре и на нов дълг. За сметка на това, образованието и науката са недофинансирани сектори ние подкрепяме увеличаването на разходите там, но те не трябва да свързани само с нарастване на заплатите. Бихме искали да видим повече грижа за техническото образование, за природо-математическите науки, включително за държавни стипендии за тези сектори, тъй като има остър недостиг на пазара на труда“, каза той, цитиран от БНР.

Димитър Бранков от БСК поиска допълнително финансиране за БАН през следващата година.

„Нивата на заплащане на млади учени, на специалисти с висше образование там са на нивата близки до минималната работна заплата. Така че, колегите от БАН предлагат, и ние считаме за напълно обосновано, да се осигури масирано финансиране и възстановяване нивото още от 2016-та година. Това ще изисква в порядъка на около 20-24 милиона лева“, каза Бранков.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) настоява за повече средства за ваучери през 2016 та година. „Тази година ваучерите свършиха в края на септември, догодина вероятно ще свършат юли-август, тъй като тази практика, която е изключително полезна и положителна се разширява, но за съжаление лимитът седи на едно и също място. Нашето предложение е лимитът да бъде увеличен на триста милиона за следващата година“, заявиха представители на КРИБ.

Преди време Васил Велев предупреди, че догодина икономиката ни няма да расте с толкова бързи темпове, колкото е предвидено в макрорамката.

От своя страна президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов поиска повече пари за възнаграждения в ключови сектори за страната ни.