Бизнесът у нас не трябва да зависи от обществените поръчки

economic.bg Бизнесът у нас не трябва да зависи от обществените поръчки

25.09.2015

Eдва 2-3% от оборота на фирмите от АИКБ се формира от поръчки с публични средства

Бизнесът в България не трябва да е зависим от обществени поръчки и да се развива на базата на тях, а да разчита главно на експортния си потенциал. Това заяви зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев по време на среща от кампанията „Бизнес на светло за по-добро бъдеще”, предаде репортер на Economic.bg.

Според Радев едва 2-3% от общия оборот на фирмите от АИКБ се формира от обществени поръчки, като дори тази цифра е твърде голяма. „Колкото по-малко разчитаме на обществените поръчки, толкова по-комфортно се чувстваме. Вместо тях развиваме експортния ни потенциал.”

„Парадоксалното е, че нашите членове печелят обществени поръчки предимно от чужбина. Текстилната ни фабрика произвежда бельо за немската и холандската армия, както и униформи за холандската полиция”, добави той.

Радев изнесе данните от проведена анкета за обществените поръчки сред работодатели и собственици на компании. Според над 55% от анкетираните публичните конкурси са непрозрачни и пристрастно провеждани. 21% смятат, че не винаги са нагласени, а едва 6% вярват в справедливото им и безпристрастно провеждане. Радев изрази мнение, че темата още дълго време ще е на дневен ред.

Зам.-председателят на АИКБ заяви, че сивият сектор умее да се възползва от моментите на нестабилност и завоюва нови позиции. Сред причините за това са неефективност на контролните и разследващи органи, чести промени в нормативната база, корупция сред чиновниците (най-вече на местно ниво), клиенти, които купуват без документи (това се забелязва дори при големите вериги) и др.

Радев обясни, че има законови мерки и положения, с които работодателите не са запознати, а често са потърпевши от тях. Трябва да се криминализира и поведението на работниците, желаещи да укриват доходи, не само на работодателите. „Следете произхода на парите, така ще разберете кой бизнес е сив и кой легален”, отбеляза той.

В заключение ръководителят в АИКБ се обяви за единодействие на фирмите и организации, работещи в рамките на правилата. „Всички сме засегнати, така че трябва да работим заедно. Борбата срещу сивия сектор е дългосрочна, защото както ние сме организирани, така и тези срещу нас са организирани.”