Българо-румънски бизнес форум подготвя АИКБ в рамките на посещението на президента Радев в Букурещ

След двудневната официална визита в Република Гърция, която за българския държавен глава бе първа в страна от региона след встъпването му в длъжност, президентът Румен Радев ще посети и Румъния на 28 и 29 юни 2017 г. В програмата му там са предвидени срещи с представители на румънските бизнес среди. Заедно с президента на Румъния Клаус Йоханис на 29 юни той ще приветства участниците в Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно от Румънската търговско-промишлена палата в Букурещ и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Във форума участва бизнес делегация, организирана от АИКБ и съставена от членове на всички представителни на национално равнище организации на работодателите. Според предварителната програма, Българо-румънският бизнес форум ще се проведе в бизнес центъра на Румънската търговско-промишлена палата на бул. „Октавиан Гога“ 2 в Букурещ и ще бъде открит от президента на палатата Михай Дарабан и от председателя на УС на АИКБ Васил Велев. Веднага след тях присъстващите последователно ще чуят обръщенията на президента на Румъния Клаус Йоханис и на президента на Република България Румен Радев.

Програмата ще продължи с представяне на бизнес средата, възможностите за инвестиции и условията за бизнес в Румъния и в България. Първата презентация е на домакините от InvestRomania. Веднага след тях ще говори Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Предвидена е близо половинчасова сесия за въпроси и отговори, последвана от кафе пауза.

В рамките на това президентско посещение, Асоциацията на индустриалния капитал в България за първи път поема ангажимент да организира двустранни срещи между представители на български и румънски компании по време на бизнес форума. АИКБ, която през последните 20 години работи за насърчаване на производството, търговията и инвестициите у нас, залага на иновативен подход при визитата в Румъния. Предварително е съгласувано с румънската страна секторно групиране на фирмите-участници от двете бизнес делегации. Така икономическият фокус на срещите ще е предпоставка за ползотворни по-нататъшни партньорства в областите: машиностроене, електротехника и отбранителна индустрия, производство и търговия с нехранителни стоки, хранително-вкусова промишленост, инфраструктура и строителство, туризъм, финансови услуги.

Както съобщиха съорганизаторите от Румънската търговско-промишлена палата, наскоро там се е състояла работна среща между президента на палатата Михай Дарабан и българския посланик в Букурещ Тодор Чуров (на снимката – вдясно), на която са били обсъдени предстоящото официално посещение на президента Румен Радев и съвместния Българо-румънски бизнес форум.

Румъния със 7 милиарда и 593 милиона лева стокообмен е третия /след Германия и Италия/ търговски партньор на България за 2016 г. по данни на НСИ. /виж. Топ 10 в таблицата/ По данни на румънската статистика от м. май 2017 г. в северната ни съседка са регистрирани 2 293 български компании с общо 15.4 млн. евро уставен капитал, което нарежда България на 26-то място сред 50-те водещи чуждестранни инвеститори в Румъния.

Вижте и приложеното прессъобщение.