Бюджет 2016 е по-добър, но не достатъчно, смятат бизнес и синдикати

investor.bg Бюджет 2016 е по-добър, но не достатъчно, смятат бизнес и синдикати

02.11.2015

Всички социални партньори са убедени, че трябва да има механизъм за договаряне на минимална работна заплата

Бюджетът за 2016 година е по-добър от предходния. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в коментарите си за бюджетната рамка догодина пред телевизия Bulgaria ON AIR. Работодателите смятат, че той е по-добър, защото се върви към по-бърза консолидация, а синдикатите одобряват социалните промени. Оттук нататък обаче двете страни имат големи различия.

Бюджетът за догодина е по-добър от миналия дори и в социалната сфера, но не достатъчно, каза Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. И поясни, че в него са предвидени повече средства за държавната администрация, но с превес не за социалните агенции и учителите, а за приходните агенции и сектор Сигурност. Подобна позиция изрази и Васил Велев, председател на АИКБ.

Всички социални партньори са убедени, че трябва да има механизъм за договаряне на минимална работна заплата ежегодно, подчерта Ненков. И допълни, че държавата не губи от увеличението й, а даже печели. Няма консенсус в Тристранния съвет за равнището й, но всички са категорични, че трябва да се утвърди методика за определянето й по определени критерии.

Велев обясни, че МРЗ всъщност за бизнеса не е 420 лева от догодина, а е 470 лева заради класовете прослужено време. С това обаче от КТ Подкрепа не се съгласиха с аргумент, че класове няма за всички работещи, а и частният бизнес често намира причина да не ги плаща.

Работодатели и синдикати отново влязоха в спор дали ръстът на минималната заплата изпреварва този на производителността или обратното. Според Велев производителността на труда изостава, а според синдикатите тя изпреварва.

Васил Велев също подчерта, че Бюджет 2016 е по-добър от предишния, защото се върви към по-бърза консолидация, продължава данъчна стабилност при ниски преки данъци и стремежът за преразпределение на БВП през бюджета да остане под 40 процента. От АИКБ обаче биха подкрепили и по-амбициозен бюджет с оглед на реформи, които трябва да се видят за стопяване на дефицита.

Той допълни, че икономическият ръст ще е по-нисък от заложения – до 1,5%, защото недостатъчно се оценяват негативите от разменените санкции с Русия, които носят спад до 6 процента в някои сектори. Недостатъчно се оценява и гръцката криза, бежанската криза, прекомерната административна намеса на пазара на труда, както и драстичният скок в цената на тока за индустрията, защото тя е намалена символично и не може да компенсира предишното стопроцентово увеличение на компонентата „Задължения към обществото”.

Според Ваня Григорова от КТ Подкрепа Бюджет 2016 е безперспективен бюджет, защото взимаме нов дълг, с който да финансираме дефицит, тоест отново се влиза в спирала на дълга, от която няма как да излезем по този начин.