Васил Велев, АИКБ: Прекомерната админитративна намеса на …

focus-news.net Васил Велев, АИКБ: Прекомерната админитративна намеса на пазара на труда ще забави растежа на икономиката и ръста на заетостта

29.10.2015

Прекомерната административна намеса на пазара на труда с драстичния скок на минималната работна заплата, административното покачване на минимални прагове ще забави растежа на икономиката и ръста на заетостта. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев по време на заседание на НСТС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятаме, че ефектът от бежанската криза не е калкулиран, а вече дава отражение“, добави Велев. Той коментира, че АИКБ предвижда ръст на БВП от 1,3 %. „Много ще се радваме да сме сбъркали, но в последните 5 години прогнозите ни се сбъдват, когато сме песимистични“, коментира Велев.

„Подкрепяме усилията за реформи, но те, като че ли, са усилия отвън – от Министерство на финансите и не толкова отвътре за реформи в сектор „Сигурност“. Не можем да подкрепим тези бюджети и ръста в тях. Тези сектори у нас са префинансирани по относителни показатели спрямо средното за ЕС“, подчерта Васил Велев. По думите му в тази посока са много от възраженията, които АИКБ получава от свои членове и отделни граждани.

„Не се възприема добре това увеличаване в актуализацията на разходите за тези сектори, както и актуализацията за следващата година“, каза още Васил Велев.