Васил Велев, АИКБ: Работниците се страхуват да подписват…

focus-news.net Васил Велев, АИКБ: Работниците се страхуват да подписват еднодневни трудови договори, за да не загубят социалните си помощи

27.08.2015

Все още има непознаване на спецификата на еднодневните трудови договори и работниците се страхуват да ги подпишат. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той обясни, че хората се опасяват да не загубят социалните си помощи. По думите му, възможно е с въвеждането на еднодневните договори броят на желаещите да работят сезонна работа да се увеличи. Тези договори са законна форма на заетост и могат да бъдат използвани от всички, които поради някаква причина са безработни, категоричен бе Велев. „Всъщност причината за въвеждането на тези договори е големият дял на сивия сектор при прибирането на реколтата. Причината за това е, че се налага за кратко време да се мобилизира много голяма численост на персонала в кампанията по прибиране на реколтата“, обясни Велев.

По думите му в такива случаи се прибягва до услугите на хора, които са трайно безработни и са на социални помощи. „Те не искат да подписват каквито и да било договори, за да не загубят тези социални помощи. Именно с тези еднодневни трудови договори се решава този проблем, тоест при работа по тях за определен период от време, не повече от 90 дни, не се загубват тези социални придобивки. Това изрично е уговорено в нормативната уредба, но тъй като няма още практика и не се познава от хората и има един страх“, коментира Васил Велев. „Това е и една от причините да говорим само за 19 хил. такива договора за едномесечен период“, добави той. Липсата на активност от страна на работодателите е продиктувана от факта, че еднодневните трудови договори са излишно оскъпени, каза още Васил Велев. По думите му за тези договори се заплащат осигуровки за пенсии, които са значителна част от разходите за труд. Относно това, дали имат приложение към други сектори Велев, коментира, че трябва да се подхожда по-внимателно. Въпреки, че строителството и туризма са сезонни дейности, еднодневните договори не са приложими, добави Васил Велев.