Васил Велев: Всички плащаме по-скъп ток заради преференциалните цени

През 2015 г. беше постигнат обществен консенсус за недопускане на нови централи с преференциални цени

Домакинствата в България плащат по-скъп ток заради преференциалните цени, на които се изкупува електроенергията. Страната ни е на второ място след Дания в Европейския съюз по подобни разходи. Това от една страна прави неконкурентна електроинтензивната българска индустрия, а от друга страна повишава цената на тока за бита. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев днес в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Включването на ТЕЦ Варна в микса на регулирания пазар не трябва да се допуска, тъй като ще повтори схемите за изкупуване на електроенергия с американските централи. По думите на Велев това е неправомерна държавна помощ и противоречи на европейското право. Той припомни, че през 2015 г. след протестите на работодателските организации е бил постигнат обществен консенсус, че подписване на договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени повече няма да бъде допускано.

„Комисията за енергийно и водно регулиране не трябва изобщо да има възможност да взима решения дали ТЕЦ Варна да се включи в енергийната система с преференциални цени. И ние трябва да направим така, че това да не зависи от КЕВР. Това е недопустима държавна помощ и ще доведе до 250 млн. лв. повече разходи за нашите домакинства. Нямаме никаква потребност  от това и не трябва да го допускаме“, допълни още Васил Велев.

Запитан за решението на държавата да се оттегли от сделката за ЧЕЗ България Велев заяви, че няма как държавата да купи нещо, което собственика не иска да и продаде. Той каза още, че избраният купувач няма възможностите и капацитета да управлява електроразпределителното дружеството. И припомни, че преди години при продажбата на ЕРП-тата, България по препоръки от Световната банка е предявила изисквания към потенциалните купувачи. Сегашният купувач на ЧЕЗ България не отговаря на тези изисквания, но държавата не може да влияе при взимането на решение за избор. Най-вероятно това е била и причината за  внасянето и приемането на първо четене на законопроект, чрез който КЕВР да може да се произнася при прехвърляне на повече от 20%, завърши председателят на АИКБ.

Цялата дискусия може да гледате тук: