Васил Велев: Колкото повече приближаваме минималната работна заплата …

focus-news.net Васил Велев: Колкото повече приближаваме минималната работна заплата до средната, толкова повече се увеличава безработицата

15.09.2015

Колкото повече приближаваме минималната работна заплата до средната, толкова повече се увеличава безработицата. Това заяви на пресконференция Васил Велев, председател на АИКБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Той припомни, че минималните осигурителни прагове се договарят повече от 10 години и са били въведени от Лидия Шулева.

„Първите години ги подкрепихме, защото имаха ефект на осветляване на икономиката”, обясни той и коментира, че с течение на времето праговете са изживели времето си и от фактор, който помагаше за изсветляване на икономиката, се превърнаха в своята противоположност. Той поясни, че има 85 икономически дейности и 9 колони за категория персонал. „Нашите браншови организации са договорили МРЗ. МРЗ в момента е 380 лева. Има договорен праг и от 350 лева на пример. Има и позиции, където е записано числото 420, но твърдим, че това е манипулирано от държавната администрация, казвайки, че друго не може”, подчерта той.