Васил Велев: Сериозно обмисляме да се оттеглим от преговорите за МОД …

focus-news.net – Васил Велев: Сериозно обмисляме да се оттеглим от преговорите за МОД, против сме административното разпределяне

15.09.2015

Ние сериозно обмисляме да се оттеглим от преговори за МОД. Ако това го направим, такива няма да има. Това заяви на пресконференция Васил Велев, председател на АИКБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Няма да има договорени прагове и оттам административно разпространяване. Ако някой иска да определя заплатите административно, да се върне 25 години назад”, добави Велев.

„Като недоговорим нищо, министърът ще разпростре 8% административно. Ако това се случи, сериозно обмисляме възможността да излезем от преговорите и да доведем до естествения край по-бързо. Ако беше много хубаво, такива прагове щеше да има и в други страни”, поясни Васил Велев.

Той уточни, че настояват да няма административно разпространяване на МОД в дейностите, по които няма споразумение и изтъкна, че няма други страни, в които да се прилагат такива прагове.

Велев изтъкна, че от МТСП твърдят, че 7.5% е договореният среден ръст на МОД.

„Разликата с Министерство на труда е близо два пъти”, подчерта Велев. Той уточни, че при проведено допитване до какво е довело повишаването на МОД в съответния бранш през 2015 година, 65% смятат, че води до „посивяване” на трудовите отношения (работа без договор, работа с фиктивни договори, липса на социално и здравно осигуряване, 69 смятат, че се увеличават разходите на работодателите за труд, а 74% се назначават лица на непълно работно време).

„420 лева означава в България 470 лева, защото средният процент за прослужено време е 12%. Агенция по заетостта прибавя 12% към МРЗ”, поясни Васил Велев.