Геополитически промени и възможности за българския бизнес

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ‬) Васил Велев участва в Четвъртата международна конференция по управление на риска, организирана от „Кофас Груп“, световен лидер в кредитното застраховане. Събитието тази година бе посветено на темата „Геополитически промени и възможности за българския бизнес“ и се проведе на 14 април в зала „Роял“ на „София Хотел Балкан“ в столицата.

Конференцията събра близо 200 предприемачи, мениджъри, финансисти, анализатори и представители на държавни институции, които дискутираха теми, свързани с глобалните процеси, финансовия мениджмънт, рисковете, перспективните и губещи сектори в икономиката. Специална пленарна лекция изнесе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той се спря на политиките в областта на човешките ресурси в подкрепа на бизнеса.

Председателят на УС на АИКБ се включи в панела за финансов мениджмънт, който започна с лекция на Аглика Събева-Цветанова от Представителството на Европейската комисия в България. Участниците (Васил Велев; Стоян Панчев, преподавател в СУ; Валери Петров, партньор в Axxess Capital и Жан-Мари Деманж, ръководител на регионалната икономическа служба на Франция в България), говориха за нуждата от промяна в сферата на финансите, за да се отговори на съвременните предизвикателства. Те подчертаха новите измерения на сигурността в банковата система, на свободата в движението на капитали и на управлението на дългове – като посоки, в които е важно да се върви, на фона на смущаващи данни от средата.

Конференциите на „Кофас“ по управление на риска се провеждат от 20 години насам в над 20 страни по света, където компанията е представена. Тези събития са се утвърдили като важни обществено-икономически форуми, на които се дискутират глобални проблеми, предлагат се стратегически решения и възникват нови идеи в икономиката.