ДАНС, енергийното министерство и …

investor.bg ДАНС, енергийното министерство и прокуратурата правят дисекция на енергетиката

27.10.2015

Работната група анализира и сигналите на работодателските организации

Работна група, в която участват експерти от Министерството на енергетиката, ДАНС и прокуратурата, анализират ситуацията в енергетиката от месеци, съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в ефира на БНТ.

Той уточни, че се очаква докладът на съвместната група, който трябва да направи „дисекция” на цялостното състояние на енергетиката, както и различните сключени договори.

Работната група анализира и трите сигнала за нередности, подадени от работодателските организации. Те се отнасяха до изкупуването на тока от ВЕИ-централи, нередности при подписване на договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал, както и нередности в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Сарафов посочи, че на 29 октомври в Софийски градски съд ще бъде разгледано делото срещу Христо Бисеров. Бившият депутат е обвинен в документна и данъчна измама. Прокуратурата още очаква решението на сръбските си колеги за екстрадирането на банкера Цветан Василев.

Пред БНТ зам.-прокурорът отбеляза още, че в изборния процес – тоест от началото на предизборната кампания досега, са получени 1416 сигнала за проблеми. При 980 от тях има отказ за образуване на наказателно производство.

При 103 от сигналите са образувани досъдебни производства, а за останалите случаи – разследването още продължава.