Евродепутати и бизнес обсъдиха финансовите инструменти и кохезионната политика

duma.bg Евродепутати и бизнес обсъдиха финансовите инструменти и кохезионната политика

21.11.2015

Дискусия за финансовите инструменти за целите на кохезионната политика се проведе вчера в София. Тя бе организирана от Делегацията на българските социалисти в ЕП и събра европейски и български депутати, работодатели и академичните среди. Специален гост на събитието бе лидерът на БСП Михаил Миков.

Георги Пирински, евродепутат и инициатор на изследване по темата в ЕП, очерта новата правна рамка на финансовите инструменти за следващия програмен период. Той коментира очертаващата се тенденция за все по-широка употреба на финансовия инженеринг, като предупреди и за някои рискове. Според него този начин на финансиране изправя институциите пред предизвикателството за намиране на точния баланс между частния интерес, доминиращ при употребата на пазарни инструменти, и търсения по-общ публичен ефект от реализацията на даден проект.

От своя страна Илияна Йотова, член на Комисията по регионално развитие на ЕП, постави проблемите на българските региони и перспективите пред тяхното развитие.

Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, определи трудния достъп до финансиране като една от трите големи пречки пред развитието на българския бизнес, наравно с корупцията в администрацията и непрестанно изменящото се законодателство. Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ, обобщи „грешките на растежа“ в четири категории – безумни изисквания за отчетност, нееднозначни и променящи се правила, недобре премислени приоритети и липса на достатъчен административен капацитет. Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков наблегна на необходимостта от по-добро планиране.