Европейската тристранка обсъди днес възможните насоки за гарантиране на конкурентоспособно, справедливо и устойчиво бъдеще на Европа

Конкурентоспособността на Европа зависи директно от успеха на индустриалната политика. Формулирането на успешна индустриална политика трябва да отговори едновременно на множество предизвикателства – свързани с иновации, инвестиции, умения и въглеродна неутралност. Европа вече изостава от САЩ и Китай в сферата на свързаните с машинно обучение технологии. За да се насърчи производителността на труда и конкурентоспособността, са нужни значителни инвестиции в цифровизация, автоматизация, роботизация и изкуствен интелект. Европейската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства и трябва да се справи с последствията от Brexit, търговската война между САЩ и Китай, както и с недостига на работна ръка.“ Това заяви в речта си д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и вицепрезидент на Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес (СЕЕР) по време на последната за Комисията „Юнкер“ Тристранна среща на върха на социалните партньори днес в Брюксел. Срещата бе открита от председателя на Съвета на Европейския съюз г-н Доналд Туск. На нея присъстваха г-н Жан Клод Юнкер, г-н Валдис Домбровскис, г-жа Мариане Тисен, министър-председателят на Финландия г-н Антти Ринне, министрите на заетостта на Финландия, Хърватия и Германия, представители на европейските социални партньори.

2019-10-16_MilenaAng-crop

Д-р Милена Ангелова приветства приоритетната ориентация на Комисията през изтичащия мандат към насърчаване на уменията и на образованието и професионалното обучение и изрази надежда, че въпросите, свързани с осигуряването на квалифицирани човешки ресурси ще продължат да бъдат приоритети и за новия състав на Европейската комисия.

 По отношение на Плана за устойчиви инвестиции, СЕЕР настоява за рамка, която да бъде приложима за широка гама от икономически дейности и която да бъде гъвкава и лесно да се променя при нужда. Борбата с климатичните промени трябва да отчита споделения ефект от политиките за намаляване на въглеродните емисии. Те ще засегнат някои региони и някои сектори в много по-висока степен, отколкото други, като ги поставят под риск от съкращаване на работните места и отлив на ресурси. Този ефект трябва внимателно да бъде отчитан и да се подкрепят най-засегнатите страни, с цел поддържане на социална кохезия.

IMG-20191016-WA0001

Д-р Ангелова подкрепи исканията на председателя на БизнесЮръп, г-н Пиер Гатаз за повече инвестиции в индустрията и цифровите иновации, за ускорено постигане на ефективно функциониращ единен пазар, за укрепване на евро зоната и по-амбициозна търговска политика на Европа на глобалната сцена.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Европа може да се възползва ефективно от възможностите, предоставяни от цифровизацията и прехода към икономика, неутрална по отношение на климата, само ако прилага гъвкави политики, формулирани при отчитане на мнението на социалните партньори на всички равнища.