Електрониката е на първо място по износ от всички браншове у нас

Днес (29 юни) сутринта започна дискусията „Да! На българската електроника“. Събитието е част от голямата кампания на в. „Стандарт“ – „Да! На българската икономика“, която вече 3 години помага на бизнеса в решаването на важни въпроси, свързани с професионалното обучение. В дискусията участваха заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на УС на АИКБ Васил Велев, експертът от МОН Чавдар Здравков, представители на бизнеса, индустриалци и експерти.

„Инженерната индустрия е подценена у нас“. Това каза Васил Велев, председател на АИКБ, която е партньор на в. „Стандарт“ в „Да! На българската електроника“. „За разлика от туризма или автотранспорта, например, ние нямаме съответното министерство. Мехатрониката е недооценена, въпреки че дава значителен дял от българската продукция“, подчерта Велев.

Като най-голям проблем в бранша той определи липсата на кадри. „И точно затова искаме помощ от държавата. Работим с МОН за средното и висшето образование, чието качество е под всякаква критика“, допълни Велев и продължи: „Относно вноса на инженерно-технически кадри се направиха редица облекчения в закона за трудовата миграция. Вече имаме споразумение с Армения и Молдова, предстои да подпишем и с Украйна“. Според Велев сивият сектор в бранша е далеч по-малък, отколкото в други сектори, но все пак го има.

Румен Атанасов, председател на „Българска асоциация на електротехниката и електрониката“ и член на Националния съвет на АИКБ заяви в изказването и презентацията си, че електрониката е на първо място по износ от всички браншове у нас. Той допълни, че световни технологични лидери от Германия и САЩ, както и от други страни, разкриват в България дори по 3 или 4 завода. „Тук не идват случайни фирми да търсят лесна печалба с евтина работна ръка, а истински световни технологични гиганти“, подчерта Атанасов и продължи: „На първо място по износ са електрическите машини. В момента износът на наши продукти в Германия надвишава вноса на немски стоки у нас“.

Атанасов обаче посочи като основни проблеми в сферата, недостига на кадри и ниското качество на подготовката в университетите. „Други проблеми са корупцията на местно ниво и мудната администрация. Всичко това води до факта, че чужди инвеститори, както и наши фирми, се въздържат да разширяват бизнеса си и дори отказват поръчки“, завърши Атанасов.