Вицепремиерът Ивайло Калфин: Бюджетът на общественото осигуряване …

epicenter.bg – Вицепремиерът Ивайло Калфин: Бюджетът на общественото осигуряване не беше подкрепен от бизнеса и синдикатите

29.10.2015

Работодателите имат забележки към определянето на минимални осигурителен доход, държавата ще гледа да не се бърка

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) не беше подкрепен от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след заседанието, предаде Агенция „Фокус“.

 „По бюджета на ДОО имаше различни мнения и отново не беше подкрепен. Синдикатите имаха съмнения по разходната част и някои от плащанията, които са на ниско равнище. Работодателите имаха забележки към определянето на минимални осигурителен доход. Предложих съвсем различен подход, който да даде повече тежест в преговорите между работодатели и синдикати и държавата да не се бърка“, каза Калфин.

По думите му по време на Тристранния съвет е изразено мнението, че е необходимо от ускоряване и засилване на промените в различните сектори, които да намерят своето съответно отражение в публичните финанси.

Според Калфин, положителното по отношение на ДОО е, че промените в пенсионната система започват да дават ефект и да се ребалансира системата. „Намалява процентът държавна субсидия, на държавния бюджет в ДОО. Тези увеличени разходи на бюджета ги поема със собствените си възможности и приходи. Това е доста скромен резултат и самата реформа влиза плавно“, каза министър Калфин.

Вицепремиерът отбеляза, че е имало забележки към две недовършени части от пенсионната система. „Едната е свързана с частните пенсионни фондове и инвестициите. Имаме готовност веднага да се започнат преговорите. Имаме предложение на Комисията по финансов надзор. По някои от темите парламентът взе решение в Кодекса за социално осигуряване“, допълни той.

 „Другата тема е свързана с промените в инвалидизацията и подхода и разходите и начина на отношение на публичните финанси за хората с увреждания. Поел съм ангажимент в рамките на есента да предложа една концепция, която да обсъждаме и в рамките на тристранния диалог и организациите на хората с увреждания“, каза Ивайло Калфин.