Икономиката няма да расте, колкото предвижда Бюджет 2016

monitor.bg Икономиката няма да расте, колкото предвижда Бюджет 2016

29.10.2015

Бизнесът се опасява, че заложеният в проектобюджета ръст на икономиката догодина няма да се случи. Държавните сметки за догодина са направени при очаквания за 2,1 на сто ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП). В същото време предвижданията на бизнеса са за 1,3-1,5% увеличение на БВП.

Прогнозата е на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и беше обявена на заседанието на Националия съвет за тристранно сътрудничество, който обсъди бюджета. Според председателя на АИКБ Васил Велев основните фактори за по-песимистичните очаквания на бизнеса в сравнение с тези на държавата са забавянето на китайската икономика, кризата в Гърция и санкциите на ЕС срещу Русия. По думите на Велев негативният ефект от последните е подценен. Към тях трябва да се добави и драстичната цена на тока за индустрията, каза Велев. Ефектът от това вече се усеща, но в края на тази и началото на следващата ще се отчете и от статистиката. Негативно върху ръста ще се отрази и вдигането на минималната работна заплата на 420 лв. от 2016 г., както и вдигането на осигурителните прагове. За последните две години минималната заплата скочи с 24%, посочи Велев. Против вдигането на минималната заплата се обявиха и от БСК и БТПП.

Според Димитър Бранков от БСК прогнозата на финансовото министерство е умерено завишена. Той обаче изтъкна, че с планираните разходи от 40,1% се нарушава Закона за публичните финанси, в които този процент е ограничен до 40 на сто.

За поредна година всички работодателски организации настояха да се промени механизмът за начисляване на таксата за битови отпадъци на принципа „замърсителят плаща“. Те се обявиха и категорично против въвеждането на частичен данъчен кредит, който стана по-известен като данък „уикенд“. С предвижданите законодателни промени държавата ще връща 70% от ДДС при покупката на служебна кола, която се ползва и за лични нужди.

Според БТПП, ако бъдат оптимизирани бюджетните разходи, догодина хазната може да за завърши на нула, вместо планирания дефицит от 2 на сто от БВП. Според КРИБ проблемът не е в това, че ще сме на дефицит, а в това, че той хазната ще е на минус не заради инвестиции, а поради по-високи разходи за персонал.

Всички бизнес организации се обявиха противи готвената актуализация на бюджета за тази година. Като аргумент те изтъкнаха липсата на реформи в силовите ведомства, на които с актуализацията се отпускат около 170 млн. лв. допълнително разходи за персонала.