Калфин обещава по-малко намеса в осигурителните прагове догодина

segabg.com Калфин обещава по-малко намеса в осигурителните прагове догодина

30.10.2015

По-справедлива и обективна система за увеличение на минималната заплата и осигурителните прагове обещава социалният вицепремиер Ивайло Калфин за 2016 г. Той направи заявката при обсъждането на размера на минималното заплащане за 2016 г. и бюджета на Държавното обществено осигуряване в тристранката. Двата проекта бяха критикувани и от синдикатите, и от работодателите.

4-те работодателски организации са против административното увеличаване със 7.5% на минималните прагове в 37-те дейности, където не е имало преговори или съгласие. Против са и предлаганото увеличение на минималната заплата на 420 лв. От ръста на праговете НОИ очаква 80 млн. лв. приходи за 2016 г. „Най-високият договорен ръст на минималните осигурителни прагове е 24%. Най-ниският е 0.3%. Защо налагаме средното увеличение? По-адекватно би било да се вземе ръстът на средния осигурителен доход за съответната дейност“, коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Синдикатите пък обвиниха работодателите в безотговорност, защото умишлено са отказвали да преговарят за праговете.

Социалните партньори отхвърлят и предлагания размер от 420 лв. на минималната заплата. Бизнесът смята, че увеличението е твърде голямо, а синдикатите – че е твърде малко. 11% от заетите у нас сега получават минимална заплата. „Заедно с 12% клас за прослужено време минималната заплата става 470 лв. Това е над 80% от средната във Видин. Предлагаме или да не се увеличава минималната заплата, или да отпадне класът за прослужено време“, коментира Велев. „Този дебат го водим вече 25 г. и все едно е между глухи“, ядоса се президентът на КНСБ Пламен Димитров и обвини колегата си в манипулация.

„Системата по договарянето на праговете не е добра, трябва да измислим как да стимулираме разговорите и договарянето. Още от 2016 г. искам да създадем условия за преговори във всички икономически дейности, защото налагането на административно увеличаване не е добро. На базата на точни критерии и икономически показатели ще ви предложа да договаряте и минималната заплата“, каза Калфин.

КРИТИКИ

Бизнесът и синдикатите разкритикуваха Калфин, че не е предложил мерки за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии. Подобни мерки трябваше да има през април. Вчера министърът обеща „още тази есен“ да изложи концепцията си за промените в ТЕЛК. Работодателите не приемат бюджета на ДОО и заради запазването на трите дни болничен, който те трябва да плащат. „Ако болничните се върнат към НОИ, това ще доведе до безконтролен ръст и болничните ще се плащат от данъците ни. Готов съм да обсъдим варианти за по-добър контрол“, каза Калфин. За поредна година НОИ залага ръст на разходите за болнични с 10% до близо 417 млн. лв. Бизнесът критикува и забавените промени във втория стълб. Синдикатите пък са недоволни, че за поредна година всички социални плащания замръзват – обезщетението за гледане на дете във втората година на 340 лв., обезщетението за безработица – 7.20 лв. на ден и др.