Като „символично“ окачестви председателят на АИКБ намалението …

3e-news.net – Като „символично“ окачестви председателят на АИКБ намалението на добавката „задължение към обществото“

23.10.2015

Намаляването на добавката „задължение към обществото“ с лев за бизнеса според работодателите и символично. Те продължават да настояват за изпълнение на предложението от тях мерки, за да не понесе бизнесът тежки поражения.

„Това е повече от символично намаление, след като електроенергията се вдигна с 15-20 процента от 1 август за индустрията“, коментира пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев.

„Средният случай (на увеличение б.р.) е от порядъка на 21 лева на мегаватчас. С 19 лева се повиши ценовата добавка „Задължение към обществото“ и с два лева – мрежовите такси“, припомни той.

Според изчисленията на работодателските организации, цената може да се намали с 15 лева на МВтч за индустрията и така тя да се върне близо до цената от преди 1 август:

След като се вземат предвид новите цени на природния газ, наредбата за облекчаване на енергоинтензивните индустрии така и няма да влезе в сила в обозримо време, смята Велев. Той окачестви като неубедителните обясненията защо скъпата енергия от фотоволтаици от ВЕИ изобщо се увеличава, при условие, че трябва да се намалява.

Според работодателите, увеличението на цените от август, вече се отразява на производството:

Едно такова увеличение на цените без компенсирането им за индустрията, ще доведе до потенциална загуба от порядъка на 107 хиляди работни места и над 10 милиарда евро непроизведена продукция в рамките на една година.

Припомняме, че в доклада на работната комисия към КЕВР се предлага цената на добавката задължение към обществото да бъде намалена от  от 37,90 лв./MWh, без ДДС, на 36,83 лв./MWh, без ДДС от 1 ноември 2015 г.