КЕВР допусна провал на преговорите с американските централи

segabg.com КЕВР допусна провал на преговорите с американските централи

05.11.2015

Фонд „Сигурност“ ще поеме евентуалното поскъпване на тока за бита

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов допусна евентуален провал на преговорите за намаляване цената на тока от американските централи „Ей И Ес Гълъбово“ 1 и „КонтурГлобал Марица-изток“ 3. Това все пак нямало да се отрази на цените на електроенергията, защото евентуалното поскъпване ще бъде поето от новосъздадения фонд „Сигурност“. Парите от него ще покрият дефицита в отрасъла, който ще се формира при провал на вземането на заем за покриване на задълженията на НЕК към двете централи, каза вчера Иванов.

Изплащането на дълговете на НЕК към двете централи, който вече е 900 млн. лв., е условие за намаляването на техните цени. Тъй като електрическата компания не разполага с толкова много пари, компанията майка Български енергиен холдинг (БЕХ) се опитва да получи заем от 650 млн. евро. Макар поне дузина банки да проявиха интерес, те отказват да дадат кредит без държавна гаранция. Какво ще се предприеме при това положение, вчера не отговориха нито от БЕХ, нито от енергийното министерство. Срокът за изчистването на задълженията към американските централи изтича в края на ноември. Във фонд „Сигурност“, където се събират такси от 5% от произведения и продаден ток от всички централи, досега са натрупани едва 22.8 млн. лв.

Иванов коментира, че развитието на казуса „ще се следи“ и засега проблемите на БЕХ с осигуряването на заема не би трябвало да се отразят върху цената на тока за домакинствата. По закон следващата промяна и за бита, и за индустрията може да бъде направена не по-рано от 1 февруари. Заради нищожното поевтиняване на енергията за бизнеса от 1 ноември работодателите настояват КЕВР да може да прави промени във всеки един момент. Фирмите искат още от началото на идния месец регулаторът да върне старите цени на тока за индустрията отпреди 1 август, когато таксата „задължение към обществото“, с която се плаща за „зеления“ ток, бе увеличена с над 100%.