Нов дебат за облагането – сега за данък „Перник“

investor.bg Нов дебат за облагането – сега за данък „Перник“

03.12.2015

Идеята за налог за влизащите в столицата автомобили, които не са със софийска регистрация, е противоестествена за бизнеса, заявиха от АИКБ

Догодина няма да има данък „градина“ и данък „уикенд“, но за сметка на това се обсъжда нов налог – за влизащите в столицата автомобили, които не са със софийска регистрация. Идеята беше набързо кръстена данък „Перник“.

Представители на КРИБ са обсъдили идеята с кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи вчера вестник „24 часа“. “Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика”, е казал Георги Ранделов, мениджър в “Майкрософт” за Централна и Източна Европа, според изданието. Предложението е интересно, но трябва да се обмисли, е отвърнала дипломатично Фандъкова.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова каза вчера пред bTV, че „перничани плащат данъка върху колите си в Перник, а разбиват софийските пътища”, като решение за това е „да има градски транспорт, буферни паркинги и високи такси за паркиране в града, което ще спре паркирането в центъра”.

Днес Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпрати писмо, в което заяви категорично несъгласие с подобно предложение.

 „АИКБ не е участвала на срещата, на което е било направено предложението за въвеждане на такса за влизане в София на автомобилите с регистрация, която не е столична. В случай че бяхме участвали, ние щяхме да възразим срещу подобна идея веднага на място“, се казва в писмото, подписано от Васил Велев.

Според АИКБ въвеждането на подобна такса на практика е насочено срещу мобилността на работната сила. От наша гледна точка, работодателските организации са последните, които биха имали интерес да препятстват мобилността на работната сила. Подобна идея е противоестествена за бизнеса, казва организацията.

Софиянци не са предлагали подобна идея. Съвсем не всички национално представителни работодателски организации подкрепят и лансират подобно предложение. Още по-малко можем да вменим подобно предложение на целия софийски бизнес – истината е по-скоро обратната, се допълва в позицията.

 „Категорично против съм въвеждането на т. нар. данък „Перник”. При идеята за Европейски съюз, свободно движение на хора и капитали, да въведеш данък „Перник”, данък „Благоевград” или такса „Свищов”, е много наивно”, каза по-рано днес пред bTV Мартин Димитров от Реформаторския блок.