НОИ отчете ръст на болничните

news7.bg НОИ отчете ръст на болничните

26.08.2015

Бизнесът иска нови правила за изплащане на болничните

Работникът да не получава обезщетение за първия ден от болничния предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Целта е ограничаване на злоупотребите. От Националния осигурителен институт отчитат драстичен ръст на издадените болнични. За първите 6 месеца на годината преразходът по това перо е над 30 млн. лева.

През първото полугодие на 2015 г. в Националния осигурителен институт са приети с около 100 хил. болнични листове повече в сравнение със същия период на миналата година. Разходите по това перо са се увеличили с почти 30 млн. лева.

Според Манолов причини за ръста на болничните може да са повишена заболеваемост или грешки в системата, след въвеждането на електронния болничен. Според НОИ за една година средното обезщетение се е увеличило с 4.4%, заради ръста на доходите. В момента работодателят плаща първите три дни от болничния. Честите отсъствия на персонал понякога блокират работния процес и водят до сериозни загуби, затова бизнесът иска по-строг контрол и дори нови правила за изплащане на болничните.

Идеята ще се обсъжда в рамките на процедурата за бюджет 2016. От социалното министерство отказаха да коментират проблема. А от данните на НОИ става ясно, че за полугодието от хиляди обжалвани болнични са отменени близо 2 хил.