НСТС не прие “Бюджет 2016″ (ОБЗОР)

bnt.bg – НСТС не прие “Бюджет 2016″ (ОБЗОР)

29.10.2015

Националният съвет за тристранно сътрудничество не прие Бюджет 2016, бюджетът на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

И синдикати, и работодатели са категорично против актуализацията на бюджета за 2015 с нови 880 млн. лв., голяма част от които отиват за покриване финансовата дупка в МВР и военното министерство.

Данък “вредни храни” също беше отхвърлен. Защо съгласието се оказа трудно за социалните партньори.

Похвално е, че “Бюджет 2016″ цели свиване на дефицита, но има пропуски, смятат и синдикати, и работодатели. Минималната работна заплата скача прекомерно, според работодателите. Синдикатите искат по-голямо увеличение. И двете страни са против прекрояването на “Бюджет 2015″ заради дефицита в МВР и МО. Финансовият министър призна, че свиването на разходите в двете силови ведомства не се е случило.

Владислав Горанов, министър на финансите: Би могло експертният екип на министерството да подготви законодателни промени във законите, регламентиращи работата на отделни ведомства, но независимо, че е вярно, че ако се мести гробище не можеш да разчиташ на помощ отвътре. Все пак тази инициатива за промяна в отделните сектори би трябвало да среща подкрепа в самите ресорни министри.

Без консенсус остана и бюджетът на НОИ. Работодателите напомниха за дългогодишния проблем с инвалидните пенсии, който, според тях, не намира разрешение и в бюджета за догодина.

Васил Велев, предс. на АИКБ: Изказахме нашите съображения по повод бюджета на ДОО за неподкрепа на бюджета поради липса на реформа в медицинската и трудовата експертиза. Отново се предвижда ръст на инвалидните пенсии, и то с най-висок темп.

Работодателите настояха още да спрат да плащат първите 3 дни болнични на работника, тъй като това било временна антикризисна мярка от 2010-а. Против са и увеличението на минималния осигурителен доход със 7,5% – трябвало да е 6,2. Приходите в системата можели да се увеличат с други мерки.

Димитър Бранков, Българска стопанска камара:  Категорично наше искане е подобряване рязко ефективността на контролните органи, въпреки всичко виждаме известна пасивност спрямо сивия сектор.

Повече приходи в системата ще дойдат, като се увеличи максималният осигурителен доход до 2850 лв., смятат синдикатите. Така можело да се увеличи обезщетението за безработица.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Тези около 30 млн., които се търсят, за да се случи това и да увеличим минималното обезщетение за безработица поне на 12 лева на ден, колкото значат 60% от новата МРЗ, както казва законът, всъщност е възможно да бъдат получени в с-мата на ДОО с тия допълнителни мерки.

За да се реши спорът за минималните доходи, социалният министър Ивайло Калфин ще предложи промяна в подхода за определянето им.

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика: Заедно ще помислим какво трябва да допълнително да се направи, за да може този диалог да е ефективен и държавата да не се бърка с административни решения.

Синдикатите отхвърлиха бюджета и заради замразяването на социалните плащания.

Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”: Ние не приемаме също така схемата за изчисляване на майчинството между първата и втората година, което остава на ниво 340 лева. Което е по-малко от МРЗ.

В бюджета на НОИ за догодина са предвидени почти 9 млрд. лева за пенсии – с 318 милиона повече от миналата година. Пенсиите ще се индексират с 2,5% от първи юли. Като извънредна точка социалните партньори спориха по т.н. “данък вредни храни”. Работодателите и синдикатите са категорично против данъка с аргумента, че няма да превъзпита хората да се хранят по-здравословно и ще направи така, че бедните да ядат още по-евтини и вредни храни.