НСТС обсъжда данък “уикенд”

bnt.bg НСТС обсъжда данък “уикенд”

29.09.2015

Финансовият министър Владислав Горанов излезе с предложение фирмите да доказват каква част от активите си ползват за служебни цели и каква част – за лични. Това стана на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Става дума за недвижими имоти и автомобили. Станалият известен като данък “уикенд” цели да спре ощетяването на бюджета с десетки милиони левове годишно чрез използването на данъчен кредит неправомерно.

Предложението на финансовия министър е фирмите да доказват с декларации пред НАП – каква част от активите ползват за служебни цели. Мярката ще засегне над 65 000 фирми, регистрирани по ЗДДС, които ползват данъчно облекчение. Крайната цел е да се оздрави фиска.

Владислав Горанов, министър на финансите: ”Не е тайна, че може би 95 % от новите автомобили, които се движат на територията на Република България са собственост на юридически лица, не толкова на физически и не е тайна, че по този начин се избягва един голям полагащ се, по принцип, на бюджета приход”.

Работодателите са “за” новия данък, но със забележки – ако ще има методика, тя да е единна, а не всеки сам да определя кои активи ползва за служебни и кои за лични цели.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: ”Ние смятаме, че трябва да се върви по линия на данъчните проверки и ревизии, а не чрез създаване на 200 000 методики, които на всичкото отгоре трудно могат да бъдат стандартизирани”.

Работодателите настояват още данъкът да важи за активи над 50 000 лева. Синдикатите подкрепиха новия данък. “За” са активите, които ще се облагат с данък “уикенд”, да се определят процентно.

Ваня Григорова, КТ “Подкрепа”: ”Примерът, който ни беше даден, е за хотел, в който 2 стаи например се ползват за лични нужди. Какъв е проблемът да бъдат изчислени като % тези 2 стаи от общата площ на хотела?”

Социалните партньори имат време да изчистят подробните около новия данък до следващата сряда, когато ще влезе за гласуване в Министерския съвет.

Като “стъпка в грешна посока” определя идеята за въвеждането на “данък уикенд” икономистът от Индъстри уоч Георги Стоев. Според него се прави опит да се въведат нови техники на облагане на доходите.

Георги Стоев – икономист: ”Общият коментар е, че това е стъпка в грешната посока. На практично ниво явно става дума за сондиране на общественото мнение и политическия консенсус за това дали ще се събере коалиция за по-високи данъци в страната. Започват експерименти с нови видове облагане, което от една страна е проблем, затова защото издава политическа воля за по-лява политика, която по-скоро би отблъсквала инвеститорите в страната”.