ОБРЪЩЕНИЕ на НПРО до политическите сили, държавните институции и гражданите

Днес национално представителните организации на работодателите оповестиха обръщение до политическите сили, държавните институции и гражданите относно проведените избори за президент на Република България, довели до оставка на правителството и вероятно предсрочни избори.

В него се подчертава, че НПРО приветстват намеренията на президента г-н Росен Плевнелиев, демонстрирал готовност да осигури гладко предаване на властта на новоизбрания президент – г-н Румен Радев. Работодателите биха желали техният пример да бъде последван от политическите сили, които да се придържат към трезво и зряло държавническо поведение и осигуряване на нормален преход.

Те изразяват надежда, че в рамките на консултациите между сегашния и новоизбрания президент, както и между парламентарно представените политически сили ще бъде сформирано компетентно и дейно служебно правителство, което ще осигури приемственост в работата на изпълнителната власт и ще успее да проведе коректни избори и България ще защити репутацията си на устойчива демокрация.

Работодателите искат стабилност. Те призовават политическите сили да не изпадат в популизъм, а администрацията – да продължи да работи, без да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация.

„Нека да бъде осигурена приемственост във властта, стабилност в управлението, а оттам и в икономиката на страната, поддържането на стабилен икономически климат, така че да бъде съхранена крехката тенденция на икономически подем“, завършва обръщението, чийто пълен текст можете да видите ТУК.