Отворено писмо до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР)

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изпратиха отворено писмо до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В него работодателските организации настояват и очакват намалението на цената на природния газ този път да се отрази единствено в намаление на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите, което ще облекчи и бита, и индустрията чрез намаление на таксата „задължение към обществото”.

АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ категорично подкрепят намерението на КЕВР да премахне кръстосаното субсидиране и да прекрати „подпирането” на цената на парното чрез цената на електроенергията. „Няма как да се приема за нормално отоплението в топлофицирани домове да се „доплаща” от всички потребители на електроенергия. По-евтиният ток за бита и индустрията означава икономическа справедливост, по-голяма конкурентоспособност на българската икономика, повече приходи в бюджета, повече работните места и достойни доходи за българина“, се казва в писмото.

Пълният текст на писмото вижте ТУК.