Още 55 нови стипендианти на Фондация „Еврика” официално получиха сертификати

Специален гост на тържеството беше Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество

Вчера в Националния политехнически музей се състоя тържество, на което бяха връчени сертификатите на новите стипендианти на Фондация „Еврика“. Специален гост на проявата беше г-жа Мария Габриел – еврокомисар за цифрова икономика и цифрово общество. Приветствия към участниците и гостите направиха г-жа Таня Михайлова – заместник-министър на образованието и науката, акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на Фондация „Еврика“ и проф. Георги Михов – ректор на най- големия технически университет в страната, Техническия университет в София. Сред гостите на тържеството бяха: г-н Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, която е партньор на събитието, г-жа Валентина Танева – съветник на Президента на Република България, представители на академичните ръководства на университетите, учени и общественици.

Вече 28 години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии: Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Георги Наджаков, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето и акад. Евгени Матеев. За четвърти път днес бяха присъдени и специалните стипендии „Хуауей ИКТ“, за които фондацията е получила дарение от „Хуауей Технолоджис България“ ЕООД.

Общо 55 ученици и студенти с изявени способности в науката и техниката получиха стипендии от Фондация „Еврика“ за учебната 2017/2018 г. Най-много от тях са от СУ ”Св. Климент Охридски” (22), от Медицински университет – София (8) и от Технически университет – София (5). Стипендианти на фондацията са и ученици, лауреати от международни олимпиади, които учат в СМГ „Паисий Хилендарски“, ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ – Бургас, ПМГ „Баба Тонка“ – Русе, МГ „Акад. К. Попов“ – Пловдив и МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. 

Погледът в списъка с отличените ни дава много силен сигнал, отбеляза в словото си към присъстващите българският еврокомисар г-жа Мария Габриел. Във всички краища на страната се обучават и творят истински млади учени, добави тя. Според г-жа Габриел е вдъхновяващо да се видят толкова светли млади умове и толкова талант в нашето днешно поколение, спечелили международни и национални олимпиади и конкурси.

За повече информация вижте прикачения файл с подробна справка и поименни списъци на стипендиантите.