Плащаме скъпо гориво, а не получаваме качество

economic.bg – Плащаме скъпо гориво, а не получаваме качество

20.08.2015

Коментар на енергийния експерт относно качеството на горивото у нас

„Плащаме скъпо гориво, а не получаваме качество“, казват експерти  след вчерашното изявление на министър-председателя Бойко Борисов, относно подозренията, че 40% от горивото е терпентин и това, че пломбите на сондите по бензиностанциите се вадят и слагат без да се нарушават.

Специалистите обясняват, че тези видове разтворители са много опасни и разграждат дори горивото в маслата, както и че много трудно може да се разбере, че горивото е некачествено.

„Пак казвам, много сме зле в системата за контрол и очевидно трябва да се вземат допълнителни мерки“, заяви експертът Атанас Тасев с сутрешния блок на БТВ.

По думите му проблемът не е в производителите или доставчиците, а в мрежата на разпределение. „Аз обикновено зареждам в големите вериги и досега не съм имал проблем, но очевидно този пример е заразителен и може би частично под тези представители на големите вериги е да са се изкушили“, каза още той.

Васил Велев даде мнение на потребител, като каза, че според него не само малките бензиностанции са нарушители, а и големите също се изкушават и е нужно да се засили контролът. Той твърди, че създаването на възможности за сигнали от страна на водачите, които съществуват и в други държави, ще спомогне за решаването на проблема.

„Освен да адмирираме засилените мерки, трябва да призовем и към по-стриктен граждански контрол“, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

Експерти твърдят, че са наясно какво се случва, защото го усещат и върху личните си автомобили.