Позиция на АИКБ по недопустими сепаративни преговори с няколко фирми

 

ПОЗИЦИЯ НА

АСОЦИАЦИЯТА НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ

ПО НЕДОПУСТИМИ СЕПАРАТИВНИ ПРЕГОВОРИ С НЯКОЛКО ФИРМИ

Асоциация на индустриалния капитал в България предупреждава още от началото на лятото на тази година за необходимостта от спешни и решителни действия, поради стремителното нарастване на цените на електрическата енергия. Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената й. В държавата с най-скромни възможности в Европейския съюз често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна. Над 600 000 небитови потребители в България – не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, които закупуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок.

През последната седмица цените на тока отбелязаха поредни рекорди и българските работодатели, изправени пред риск от масови фалити, подготвят протестни действия. На този фон, с изумление от медиите научихме за организирана от правителството среща само с една организация и огласеното след срещата намерение да се предложи сключването на двустранни договори за обезпечаване на една малка група предприятия с електрическа енергия на ниска цена. Подобно действие противоречи на европейското и на националното законодателство, представлява недопустимо нарушаване на правилата на свободна конкуренция, тъй като фаворизира и поставя в привилегировано положение няколко фирми. АИКБ предупреждава, че подобно решение е невъзможно за изпълнение, защото е незаконно, тъй като Законът за енергетиката забранява извънборсовото сключване на двустранни сделки.

АИКБ настоява категорично преговори да се водят с всички национално представителни организации на работодателите, а не само с една и заедно със социалните партньори ще огласи исканията си по време на Национален протест на 19 октомври 2021 г. от 12 часа пред Министерски съвет, към който каним всички засегнати фирми и граждани да се присъединят!