Покана за международна конференция на 1 юни

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) има удоволствието да Ви покани на международна конференция на тема „Услугите от общ интерес – двигател на устойчиво развитие и растежа в Европа”. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Конференцията се организира съвместно с Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес (CEEP) и Международния координационен съвет на организациите на работодатели (МКСОР). АИКБ е член и на двете организации, което й позволява да участва пряко при взимането на решения, оказващи влияние върху бизнес климата в Европа и света.

Събитието ще се състои на 1 юни 2018 г., в гр. София, София Хотел Балкан, зала „Средец” (приложение – програма на събитието).

Участие в него ще вземат министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев, председателят на УС на АИКБ Васил Велев, главният секретар на СЕЕР Валерия Ронцити, председателят на МКСОР за 2018 г. Анджей Малиновски, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, представители на работодателски организации, депутати от ЕП и др. 

По време на международната конференция ще бъдат обсъдени ролята на обществените услуги и услугите от общ интерес в контекста на Кохезионната политика на ЕС и идентифицирането на механизми за увеличаване на тяхното влияние. Участниците ще разгледат Многогодишната финансова рамка, прилагането на Стълба за социалните права в цяла Европа, както и предложенията относно пакета за чиста енергия и директивата за питейна вода.

За CEEP

Европейският център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес е един от трите европейски социални партньори, заедно с BusinessEurope и ETUC. CEEP лобира редовно пред Европейската комисия, както и пред Европейския съвет и Европейския парламент, които оказват въздействие на всяко законодателно предложение, засягащо услугите от общ интерес и тяхното място във вътрешния пазар, участва в изготвянето и променянето на регламенти, директиви и други законодателни актове, формиращи европейския бизнес климат. CEEP има активни представители в консултациите по Европейския семестър, по Годишния обзор на растежа в ЕС, по преговорите в областта на социалните въпроси, конкурентоспособността и други важни области.

За МКСОР

Международният координационен съвет на организациите на работодатели е създаден през 2010 г. и обединява 18 работодателски организации от 15 страни от Централна и Източна Европа и Азия. Основната му мисия е да насърчава установяването на устойчиви връзки между тях, обмен на опит в сферата на регулиране на социалните и трудовите и свързаните с тях икономически отношения.

В случай, че имате нужда от допълнителна информация или желаете да заявите интервю, моля да се свържете с нас до 31 май 2018 г. на office@bica-bg.org или на тел. 02/963 37 52.