Правителството продължава срещите с бизнеса за цената на тока

investor.bg – Правителството продължава срещите с бизнеса за цената на тока

15.09.2015

Договорът за строителния надзор на газовите връзки със Сърбия е бил подписан в понеделник, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

„Водим активен диалог с бизнеса за цената на електроенергията. Утре предстои среща при премиера с представители на индустрията по темата“. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие във форум за енергийната сигурност, в коментар за организираните протести на 30 септември заради поскъпването на тока.

„Още от юни, когато бяха първите притеснения на индустрията, свързани с таксата „Задължение към обществото“, имаше поредица от срещи. На тях обсъдихме какво може да направи правителството, за да се постигне баланс в сектора. В резултат на тези срещи работна група подготви бързо промени в Закона за енергетиката, които бяха приети от НС. Надявам се нещата да се развият в положителна посока“, заяви Петкова.

Тя посочи, че се очаква нотификация от Брюксел за наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията. „Очакваме до края на септември въпросите на ЕК, на които ще отговорим“, обясни още министърът.

Запитана има ли резерви за намаляване на цената на тока, тя припомни, че цената се определя от КЕВР, която по думите ѝ е независима. Нямаме основание да подлагаме на съмнение техните решения, заяви енергийният министър.

Петкова допълни, че Фондът за сигурност на енергийната система още не е структуриран като управителен съвет. „Открита е сметка, която никой не може да пипне. Там вече са събрани 15,9 млн. лв.“, обясни Петкова.

„Проблемите в енергетиката са много сериозни. Те са трупани с години. Много ни се иска на цялото правителство те да бъдат решени сега и веднага. Правим всичко възможно това да се случи, сложно е да се преодолее дефицитът“, допълни тя.