Председателят на АИКБ участва в среща на премиерите на Япония и България

На 14.01.2018 г. председателят на УС на АИКБ Васил Велев участва в срещата на японския премиер Шиндзо Абе и водената от него бизнес делегация с българския премиер Бойко Борисов и представители на българския бизнес.

Японският премиер изрази увереност, че посещението му ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в областта на политиката, икономиката, науката и технологиите, културата и спорта. Той изказа уважение към министър-председателя на България за това, че има тежката отговорност за председателството на Съвета на Европейския съюз. Японският премиер заяви още, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани.

Васил Велев очерта в своето изказване конкурентните предимства на България да привлича японски инвестиции в секторите машиностроене, електроника и електротехника, като изрази увереност, че посочените от японските инвеститори проблеми с недостига на човешки ресурси у нас ще се решат в ускорен порядък чрез облекчаване на трудовата имиграция. Велев посочи и възможностите за увеличаване на стокообмена между двете страни чрез увеличаване на българския износ на подходящите за японския пазар български продукти, произведени от български суровини като вино, мляко и млечни продукти, розово масло и козметика, мебели и др.

Японският премиер изрази удовлетвореност от възможността за осъществяване на това посещение в България, което е първо за японски министър-председател. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свободата и върховенството на закона, каза още японският премиер.